Boktips

Diskussionsforum - Registera dig för att läsa och skriva på forumet.
User avatar
Arne Timmerling
Posts: 114
Joined: 28 Oct 2004, 10:39

Boktips

Post by Arne Timmerling »

Bra bok.
Föreningen Kalix Bogserbåtsflotta har gett ut en bok som heter ”Bogserbåtsflottan i Kalixorten. A4 format och 102 sidor. Massor med bilder och förteckning över alla bogserbåtar där uppe, stora som små. Det är en väldigt trevlig bok med massor av små historier om livet på och ikring bogserbåtarna. Alla vill ju läsa lite om virkesflotten Refanut som innehöll 11200 kubikmeter timmer. Världens största. Det tog 80 gubbar 8 veckor att pilla ihop alla pinnarna till flotten som alltså inte hade något skrov utan bara bestod av stockar. Eller Börje Åströms historia om när Viking I sjönk tre gånger. Eller en skiss öm hur kopplar ett treraders släp med ramflottar. Eller Karl-Erik Melins historia om bygget av Nestor i Holland 1972. Allt är skrivet med mycket känsla och det blir många leenden när man läser. Skynda er att beställa innan upplagan tar slut. Ni kan beställa från [email protected] och boken kostar 195 + frakt 65 = 260.00 vilket kan sättas in på Föreningens konto i SHB: 6207- 193 123 428 eller Bg: 5696-2152.
Attachments
Boktipset1.jpg
User avatar
Arne Timmerling
Posts: 114
Joined: 28 Oct 2004, 10:39

Post by Arne Timmerling »

Rute- og fraktebåter i Aust-Agder av Sven Magne Walle. 310 sidor i 18 x 25 cm format. Kan köpas av författaren direkt. Pris inklusive frakt blev 365.- norska kronor. Beställ genom e-mail till [email protected] eller per telefon 0047 37030391.
Boken tar upp alla passagerarbåtar som trafikerat Aust.Adger som är ett fylke (landskap) i syd östra Norge. Man kan säga att det är kuststräckan mellan Risør och Lillesand. Det är ett flertal svenskrelaterade fartyg med i boken. Till exempel aluminiumfartyget som trafikerar Gotska Sandön, M/S ”Gotska Sandön”, är omtalad eftersom hon en tid trafikerade Arendal. Kronprinsese Märtha som ligger Söder Mälarstrand som hotell. Likaså gamla ”Tuna” som i många år var svensk, Sveas Drottning Sophia och Odin samt Hallands Ångbåts ABs Svanen.
Boken har bra historik och rikt bildmaterial. Det är en utökad andra upplaga som inte är riktigt komplett ännu. Författaren har bett mej att försöka finna upplysningar om ett fartyg som byggdes vid Bergsunds Mekaniska 887 under namnet Bråviken och skall ha trafikerat Stockholms skärgård till 1894 då hon såldes Skien i Norge. Har någon bilder och upplysningar?
Attachments
Rute- og fraktebåter i Aust-Agder
Rute- og fraktebåter i Aust-Agder
User avatar
Arne Timmerling
Posts: 114
Joined: 28 Oct 2004, 10:39

Film recension

Post by Arne Timmerling »

Det här är ingen bokrecension utan en film. Den heter ”S/S Martha” och är en skrämmande framtidsvision om hur det kan gå för svensk sjöfart. Vi är inte ens med i filmen. Det är norrmän, danskar och greker. Måhända är det här inte science-fiction, vi kanske redan är där. Svenskar är inget som förknippas med sjöfart utan bara ett skällsord. Glöm nationalismen och sitt ner i 93 minuter och njut av hur det verkliga livet är där ute på havet. Den kan beställas från Handelsflottans Kulturråd på e-mail [email protected] och kostar 190 pix plus porto 20 kronor. Då får du den på DVD.
Attachments
Marthas öden och äventyr
Marthas öden och äventyr
User avatar
KRNI
Posts: 289
Joined: 28 Jan 2005, 18:08
Location: Stockholm
Contact:

Post by KRNI »

Författaren har bett mej att försöka finna upplysningar om ett fartyg som byggdes vid Bergsunds Mekaniska 887 under namnet Bråviken och skall ha trafikerat Stockholms skärgård till 1894 då hon såldes Skien i Norge. Har någon bilder och upplysningar?


Den här?
http://www.skargardsbatar.se/braviken_1877/


/KRNI
User avatar
Arne Timmerling
Posts: 114
Joined: 28 Oct 2004, 10:39

Johnsonseglare

Post by Arne Timmerling »

Den före detta sjömannen Per Carlgren har inte fått Nobelpriset i litteratur. Han kommer heller aldrig att få det. Han har gett ut en bok, ”Johnsonseglare”, på 226 sidor i formatet 18 x 23 cm. Den är skriven i lite grand av dagboksformat och har inga höga litterära kvalitéer. Men det är jävligt bra som bok. Den är ofta självutlämnande och skildrar sjölivet på ett ofta korthugget men exakt sätt. Här finns en fin beskrivning av människorna ombord och dessutom flickorna i hamn. Bra bildmaterial. Man får också en inblick i sjöfartens betydelse för hamnstäderna i Sydamerika för 30 år sedan. De fartyg Per seglade på och skriver om är M/S Canada, M/S Santos, M/S Buenos Aires, M/S Rosario, M/S Zacapa och M/T Johnson Chemspan.
Per visar tydligt att man inte behöver vara en duktig författare för att skriva en bra bok. Men man måste ha en story att berätta. Det har de flesta människor, det gäller bara att inte förringa sej själv. ”Gräv där du står” var ju gångbart för ett antal år sedan när man försökte få folk att skriva. lägger man till Ove Allanssons visdomsord; ”Vi sjömän har varit med om så otroligt mycket så om vi skulle tala sanning så skulle ingen tro på oss. Därför måste vi ljuga lite."
Boken kan köpas direkt från författaren, 220 kronor + 50 kronor i porto till pg.nr 4050115-7. Ni kan också majla till [email protected]. Han också en bra hemsida om Johnsare http://johnsonline.pellecarlgren.com. Gå in och njut.
Attachments
Johnsonseglare
Johnsonseglare
User avatar
Arne Timmerling
Posts: 114
Joined: 28 Oct 2004, 10:39

Dansk bibel

Post by Arne Timmerling »

Nu har den kommit. Dansk Illustrert Skibsliste 2005. 756 sidor hårdporr för fartygsälskaren. Format 11 x 20 cm. Den omfattar alla danska fartyg på mer än 200 hkr/100 GT. Varje sida beskriver ett eller två fartyg. Bättre upplysningar öm fartygen än övriga skandinaviska skeppslistor tycker jag. Dessutom förteckning över alla rederier med adress, kontaktuppgifter, e-mail och web-sida. Här saknar jag en förteckning över vilka fartyg som ägs av rederierna, som det är i ex. vis norska och finska listorna. Här har man en separat fleetlist i slutet av boken istället. Här är också en separat lista över skolfartyg och veteranfartyg. Något som finns men saknas i andra skeppslistor är nya fartyg och fartyg som lämnat landet. Kan beställas direkt från Seapress APS, [email protected]. Priset inklusive port är 367 Danska riksdaler. Ca 500 svenska.
Attachments
Skeppslistan
Skeppslistan
Gamla "sölje" i danska listan
Gamla "sölje" i danska listan
User avatar
Lars Johnson
Posts: 218
Joined: 14 Jun 2005, 22:39
Location: Skogås
Contact:

Post by Lars Johnson »

Det här är ett tips på en bra bok. Boken handlar om hamnbogsering, kustnära bogsering, offshorebogsering. Den tar upp olika
båttyper, pråmtyper, skillnader på hanteringen av båtar mellan olika områden i USA. Boken är skriven av Virginia L. Thorndike. Hon har sedan
barndomen varit fascinerad av bogserbåtar och deras besättning.
Det är ju ett intresse som en del av oss har :lol:
/Lasse
Attachments
On Tugboats
On Tugboats
User avatar
Nico
Posts: 141
Joined: 24 Apr 2007, 21:00
Location: Göteborg

LOGGBOK

Post by Nico »

A very distinctive way to keep your ship’s log. It has all the standard columns for navigation – time, course, log, distance, barometer, position etc – but is also illustrated around the margins with extracts from Peter Collyer’s book Rain Later, Good. 127 pages, water resistant paper. FREE - Your ship's name embossed in gold leaf on the front cover (up to 20 letters).

Här kan man beställa från England
http://www.mailspeedmarine.com/ProductD ... ebfd59c232

Pris £24.99 inc. 17.5% VAT
Attachments
10112.jpg
10112.jpg (66.65 KiB) Viewed 55214 times
Fartygsägare (28X7) har tidigare haft båtar med 10 m längd, men kände att jag var redo för ett steg frammåt.
User avatar
Magnus Wadell
Administratör
Posts: 366
Joined: 28 Oct 2004, 11:22
Contact:

AXEL, KARL & BULL å de andra!

Post by Magnus Wadell »

AXEL, KARL & BULL å de andra!
Av Bengt-Olof Lindgren

Jag har tänkt mycket på mina kamrater både till sjöss och i det forna Öst, som Skeppare på Bogser- och Bärgningsfartyg i olika situationer. Där ligger dock KARL mig närmast om hjärtat.

Jag har nu äntligen fått mod till att skriva denna bok.
Detta är ett första försök, det kommer flera men just att våga.

Detta är bara ett axplock av händelser som jag minns just i detta nu. Händelser som inträffade åren 1976-1986. Bland tullare, barnhem och andra händelser.

Jag har berättat för De mina som Morfar och Gammelmorfar. De tindrar med ögonen.
Min Tinnitus och hörselproblem har gjort att jag har haft svårt att koncentrera mig. Men med nya läkemedel så går det framåt. Därav denna bok.

Tack alla Ni som har peppat mig.
Och hoppas att Ni får ut något av denna skrift som jag ger av fullt hjärta.

hälsar
Bengt-Olof
http://www.litenupplaga.se/257
Attachments
AXELKARLBULL.gif
AXELKARLBULL.gif (7.56 KiB) Viewed 54129 times
User avatar
Skepparättling
Posts: 994
Joined: 16 Nov 2005, 02:05
Location: Forsaviken

Örjans skepps lista 2008

Post by Skepparättling »

Klubb maritime GBG ger ut Örjans Skeppslista för överkomliga 150 kr verkar vara inkl frakt.
Boken baseras på sjöfartsverkets uppg om alla svenska skepp (inkl fiskefartyg) Namn samtliga ex namn, signal bokstäver, regnr (inkl
kmnummer),ägare,hemort, typ av fartyg, längd, bred, brutto,netto, byggår och byggort (inte bara land). 130 sidor liggande A4, inga foton.

Skillnad mot statens för närmare 900 kr.
Mvh
Anders

Ättling till skeppare Arvid Pettersson på bla Galeasen Don Carlos av Harge. Och Daniel Engdahl skeppare bla på Galeasen Carl Gustaf av Harge
steyr
Posts: 14
Joined: 21 Nov 2007, 22:05

Re: Boktips

Post by steyr »

Boken rats, rust and two old ladies, David Creamer
tar for seg da to tidigere amerikanske bogserbåtene Justine og Martha skulle seiles på en 7 ukers reise til deres nye eier.
Turen fra Bahrain til Trinidad hadde mange muntre oppleveleser underveis, men og en masse problemer som oppår når man tar eldre fartøy ut av opplag etter års stillstand.
Attachments
9781904445623_m_f.jpg
9781904445623_m_f.jpg (10.24 KiB) Viewed 52080 times
ag.b
Posts: 100
Joined: 19 Mar 2007, 12:16

Re: Boktips

Post by ag.b »

Jungman Brobergs äventyr i Afrika och Fjärran Östern
Ett starkt köp när den kommer ut ,handlar om en Jungmans
första år till sjöss jorden runt
Böll
Posts: 104
Joined: 05 Feb 2008, 01:51
Location: Hindås

Re: Boktips

Post by Böll »

Nån som vet var man kan köpa böcker om fartyg,mm nån mer specialiserad bokaffär eller liknande.. :)
User avatar
Lars Johnson
Posts: 218
Joined: 14 Jun 2005, 22:39
Location: Skogås
Contact:

Re: Boktips

Post by Lars Johnson »

Stenvalls i Malmö har en hel del:
http://www.stenvalls.com/shop/
//Lasse
Donkeyman
Posts: 38
Joined: 16 Jan 2009, 19:19

Re: Boktips

Post by Donkeyman »

Jag vill rekommendera en nyutkommen bok som inte handlar om sjöfart i vanlig bemärkelse. Den handlar om "Radio Nord" och diverse andra radiopirater. Men det är mycket text och bilder om dess sändarfartyg och de förhållanden de jobbade under. Ett par gånger kom man helt enkelt i sjönöd vid hårt väder och fick uppsöka nödhamn - och så vidare.

På den här länken http://nordens-paris.blogspot.com/2009/ ... -jack.html finner ni min recention av boken: "Stick iväg Jack".
Donkeyman Filosoferar på http://www.nordens-paris.blogspot.com
Post Reply